Kruidenkip van de BBQ (of uit de oven)



Een hele kip op de BBQ, het is altijd een grappig gezicht. Maar boven alles is het vooral heel erg lekker. Krokant velletje, sappig vlees en hopelijk hou je wat restjes over voor een kipsandwich de dag erna.

De kruidenolie is snel en makkelijk gemaakt. Varieer met de kruiden die je eventueel nog in huis hebt. Ik geef je mijn versie!

Kruidenolie voor kip

½ citroen, in kwarten
2tenen knoflook, fijngesneden
verse tijm, alleen de blaadjes, ongeveer 10 takjes
verse salie, fijngesneden, ongeveer 2 blaadjes
verse rozemarijn, alleen de blaadjes & fijngesneden, 1 takje
zout & peper
2dl olijfolie

Verder nodig

Maiskip, ongeveer 1 ½ kg
1 (bol) courgette, in plakken
2 lenteuitjes
500g aardappels, in grove stukken

BBQ (indirect) voorverwarmen op 200C (of dezelfde temperatuur voor de oven)

Kruidenkip van de BBQ

Maak de kruidenolie door het sap van de citroen te mengen met de rest van de ingrediënten. De uitgeknepen citroen doe je in de holte van de kip, net als de takjes die overblijven van de kruiden. Zet de kip op een standaard (of bakring, zoals ik deed) in een ovenvaste schaal en wrijf in met de kruidenolie.

Gekruide groente

In de kruidenolie die in de ovenschaal lekt doe je de groente en als ze passen ook de aardappeltjes (ik deed die in een aparte schaal). Hussel even goed door. Zet de schaal nu in de voorverwarmde BBQ en gril de kip in ongeveer 1,5uur goudbruin en gaar. Hussel halverwege de groente en aardappeltjes even om.

De kip is goed als de kerntemperatuur ongeveer 70C is en het vocht dat uit de kip komt helder (dus niet meer rood) is. Laat de kip even rusten voor je ‘serveert.

 

Gepubliceerd op 6 juni 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!