Foodrevolution day
Voorlichting
Wereldwijd zijn er inmiddels 42!! miljoen kinderen met overgewicht. Een groot probleem, niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor de volksgezondheid. Voorlichting over eten is een belangrijke methode om onze kinderen te leren betere keuzes te maken. Maar ook wij als ouders hebben hier een belangrijk aandeel in. Wij zijn het die voor onze kinderen koken, hun lunchtrommel inpakken, ze te drinken meegeven. Weten wij eigenlijk wat goede keuzes zijn?
Food Revolution Day
Alweer even geleden heb ik een poging gedaan om voedingsles op basisscholen op de agenda te krijgen. Helaas hebben scholen een zodanig vol lesprogramma, dat dit onderwerp er niet bij past. Maar hoe gek is dat eigenlijk? Onze kinderen krijgen verkeerslessen, zwemles, gym op school in het kader van lichamelijke opvoeding, maar les over voeding wordt niet gegeven. Terwijl het de basis is van een gezond (volwassen) leven. Ik blijf het een gemis vinden.
Neem je verantwoordelijkheid
Laten wij als ouders beginnen met onze verantwoordelijkheid te nemen. Onze kinderen kijken naar ons en goed voorbeeld, is goed volgen, dat is nog altijd de praktijk. Kook vers voor je kinderen, dat hoeft niet moeilijk te zijn en niet heel veel tijd te kosten. Een zelfgemaakte tomatensaus is al een simpele manier om lekker en gezond te eten, zonder toevoeging of kunstmatige rotzooi. Leer je kinderen (en jezelf!) dat water drinken ook cool is.
Je ziet hoe simpel het is om onnodige suikers te vermijden, als je dit plaatje bekijkt
Preekstoel
Ik ga niet graag op de preekstoel zitten. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en maakt zijn eigen keuzes, maar realiseer je op zo’n dag als vandaag weer eens hoe enórm groot de invloed is van wat we eten. Van wat we onze kinderen voorzetten en hoe we ze qua voeding opvoeden. Een paar kleine dingen aanpassen en je maakt al op lange termijn het verschil.
Meer weten over Food Revolution Day?
Kijk dan vooral op de website van Jamie Oliver Voor inspiratie om lekker te eten met je kinderen? Alle Smulpaapje recepten vind je hier
Gepubliceerd op 14 mei 2015