De beste Pecan pie ever



Dit is het beste Pecan pie recept, volgens Jonathan Zandbergen uit zijn boek 5 Seizoenen. En heel eerlijk… hij heeft wel gelijk!

Het is nogal een uitspraak, maar na deze pecan pie gemaakt te hebben moet ik toegeven. Dit is echt een verdomd lekkere taart. Mierzoet, dat wel. Maar méga lekker. Kleine stukjes van afsnijden en vooral lekker veel bezoek uitnodigen om mee te genieten.

Dit is overigens niet een taart die je ‘even’ in elkaar draait. Maar hij is alle tijd waard.

Pecan pie is een taart die heel veel in de Amerikaanse keuken wordt gemaakt. Vaak staat pecan pie met Thanksgiving op tafel, maar hij kan gewoon lekker het hele jaar gegeten worden.

Dit heb je nodig voor je pecan pie (ongeveer 10-12 stukjes)

voor het deeg

50g suiker
200g bloem (plus extra voor je aanrechtblad)
100g zachte roomboter (plus extra om je vorm in te vetten)
½ ei (losgeklopt)

springvorm (ingevet en bebloemd) van 20cm doorsnede
1 vel bakpapier
blind bakvulling (of een pak gedroogde bonen/macaroni)

voor de vulling

100ml maple syrup
½ vanillestokje, alleen het merg
150g bruine basterdsuiker
5g zout
35g gesmolten roomboter
3 eieren, losgeklopt
200g ongebrande pecannoten – rooster die voor je begint even kort in een droge koekenpan

Bereidingstijd: 2 uur + 45 minuten
Oventemperatuur 200C boven/onderwarmte

de lekkerste pecan pie

Recept voor de lekkerste pecan pie

Om de lekkerste pecan pie te maken begin je met het deeg. Dat maak je de bloem en suiker te mengen. Kneed daar de boter doorheen (ik deed dat in mijn keukenmachine) en vervolgens doe je het ei erdoor. Kneed dit 5 minuten. Vorm een bal van het deeg, druk die plat en verpak in plasticfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg een kwartier voor je het wilt verwerken uit de koelkast. Als je het namelijk meteen uit de koelkast uitrolt breekt je deeg terwijl je het rolt. Haal het ook weer niet té lang ervoor uit de koelkast, dan is de boter in het deeg juist weer te zacht.

deeg voor pecan pie

Blind bakken van een taartbodem

Op een bebloemd aanrecht rol je het deeg uit tot ongeveer 3mm dikte. In je ingevette en bebloemde taartvorm gaat nu het deeg. Snijd overtollig deeg weg en leg een vel bakpapier op je deeg. Daarop gaat je blindbakvulling. Zo bak je het deeg alvast gaar, voordat de vulling er in gaat.

blindbak vulling

Bak op deze manier de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan de vulling en het bakpapier weg (let op; heet!) en bak nog 3 minuten. Haal dan uit de oven en laat de bodem afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur naar 95C.

Pecan pie vulling

Voor de vulling van je pecan pie verwarm je de maple syrup met het vanillemerg in een pannetje en los daar de suiker en zout in op. Meng de gesmolten boter en de eieren erdoor. Haal daarvoor wel de pan van het vuur, de eieren moeten niet té veel warmte krijgen nog. Roer nu de geroosterde pecannoten erdoor en laat dit 5 minuten staan.

Giet de pecannoten in een zeef en vang de vloeistof op. Hierdoor kun je makkelijk de noten over de taartbodem verdelen en hoef je niet steeds met je vingers in de suikeroplossing. Verdeel daar 90% van het suikermengsel over (niet schudden met de bodem, dan gaan je pecannoten aan de haal!) en zet het voorzichtig in de oven.

pecan pie voor

Pecan pie volgens Jonathan Zandbergen

Bak de taart 45 minuten en laat dan afkoelen. De taart moet stevig aanvoelen, is dat niet het geval laat ‘dan nog 10 minuten langer bakken (wat ik ook deed). Het ei moet namelijk stollen in de vulling, een beetje zoals bij créme brulee. Laat de taart nadat je ‘uit de oven hebt gehaald helemaal afkoelen. Bestrijk voordat je de pecan pie serveert met wat van de achtergehouden suikersiroop (eventueel nog even verwarmen om die wat dunner te krijgen), dan krijgt ‘ie extra mooie glans.

de lekkerste pecan pie

Pecan pie als dessert

Pecan pie is ook zo’n taartje dat het perfect doet als dessert. Snijd een klein puntje af en serveer met een bolletje goede kwaliteit vanille ijs en wat grofgehakte pecannoten. Yum! Te gek ook om met de kerstdagen als dessert te serven.

Gepubliceerd op 30 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!