Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi
Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Je weet niet wat je proeft!
Ik kwam het idee voor dit recept tegen in een oud Engels tijdschrift en ben die met een deel van mijn eigen recept voor spaghetti puttanesca gaan aanpassen. Pasta puttanesca is namelijk een klassiek Italiaans recept om te maken met een groot deel van de ingrediënten uit de voorraadkast. Ideaal dus als je met voorraadkast ingrediënten tóch iets lekkers wilt maken.
Wat ik aan deze puttanesca met bloemkool zo lekker vind is dat de saus lekker dik is inkookt. Ik gebruikte blikken tomatenblokjes met basilicum er al in. Nog meer smaak door de basilicum, en de tomatensaus wordt nog intenser door het inkoken.
Terwijl de bloemkool in de oven staat maak je de puttanesca saus en bak je gnocchi. In een kwartiertje zit je aan tafel. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd. En omdat je vooral bloemkool met puttanesca eet in plaats van alleen pasta is het een stuk gezonder. Wij aten met z’n tweetje bijna een hele bloemkool!
Kom we gaan de keuken in, dan laat ik je zien hoe je deze bloemkool puttanesca maakt!
Voor 2 -3 personen als maaltijd (makkelijk te verdubbelen)
1 grote bloemkool, in roosjes
2 el olijf- of zonnebloemolie
2 el neutrale olie
2 grote tenen knoflook, gesnipperd
6 ansjovisfilets
¼ tl chilivlokken (hou je van pittiger, dan is meer natuurlijk prima)
2 el kappertjes
100 gram Kalamata olijven, gehalveerd
2 blikken (à 400 gram) tomatenblokjes met basilicum (zonder is ook prima)
zout & peper
1 bol buffelmozzarella
Voor de gebakken gnocchi
1 pak kant & klare gnocchi
1 el zonnebloemolie
beetje zout
Verder nodig: Oven voorverwarmen op 200 C – pan met kokend water
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi
Op een bakplaat verdeel je de bloemkool die je besprenkelt met maximaal 2 eetlepels olie. Zet de gril van je oven aan en zet de bakplaat in de voorverwarmde oven. Rooster je bloemkool nu 8 – 10 minuten tot ‘ie iets goudbruin kleurt. De gnocchi kook je 1 ½ minuut in het kokend water en giet je af. Zet in de tussentijd een grote hapjespan op het vuur en een grote koekenpan, zodat die alvast warm worden.
Puttanesca saus
Voor je puttanesca saus bak je in 2 eetlepels olie in de hapjespan de knoflook, ansjovis en chili twee minuutjes aan, zodat de ansjovis kan smelten. Tegelijkertijd start je met het bakken van de gnocchi in 1 eetlepel olie, in de grote koekenpan. Schudt af en toe om zodat je gnocchi mooi goudbruin gaat kleuren.
In de hapjespan gaan nu de blikken tomaat, de kappertjes en de olijven. Zet het vuur hoger en laat de saus 8 – 10 minuten inkoken. Roer af en toe even om, terwijl je ook de gnocchi omschudt. Als je saus klaar is, is ook de bloemkool klaar en zijn je gnocchi knapperig. Doe de bloemkool bij de saus en schep lekker om. Breng op smaak met zout en peper. Ik deed er ook nog verse peterselie door en wat buffelmozzarella over de bloemkool. Serveer met de gebakken gnocchi, waar je nog een klein snufje zeezout over doet. Zó lekker!
Wijn bij het eten
Voor wie houdt van een glas wijn bij het eten heb ik een tip. Ik kreeg onlangs van een PR bureau een fles prachtige Ribero del Duero. Een rode wijn uit mijn favoriete Spaanse wijngebied. Het bleek een topcombi bij dit gerecht. Het pittige van de Puttanesca wordt door de volle rode wijn (die barst van het fruit) perfect in balans gebracht. Niet normaal zo lekker. Dus mocht je nog een lekkere wijn zoeken voor bij dit recept, dan is dit een aanrader.
Gepubliceerd op 4 mei 2023
2 reacties
Dit is oprecht ZO bijzonder lekker! Staat vaak op tafel hier…
wat heerlijk om te horen!