Smulpaapje kookt! – Bloemkoolchowder
Een chowder is een soep die deels met melk wordt gemaakt. Daardoor is ‘ie wat romiger dan gewone groentesoepen, zonder dat je er room voor hoeft te gebruiken. Dit recept is genoeg om een heel elftal te voorzien voor soep, ideaal dus als er heel veel vriendjes komen spelen of als je bezoek krijgt.
Voor een hele grote pan soep
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
2el neutrale olie
1kg diepvriesbloemkool
200g geschilde aardappel, in blokjes
1,25L groentebouillon
300ml halfvolle melk
zout en peper
1el grove mosterd
Bloemkoolchowder
Zet een grote pan op het vuur en verhit de olie. Fruit hierin de ui en knoflook aan, een minuut of vijf. Dan de aardappelblokjes, bloemkoolroosjes (bevroren en wel), bouillon en melk erbij en het geheel aan de kook brengen. Dit gaat sneller als de bloemkool al ontdooit is, maar soms heb je daar gewoon geen tijd voor. Laat alles een minuut of 15 zachtjes koken, tot zowel de aardappel als bloemkool gaar zijn.
Met de staafmixer alles nu glad pureren. Breng op smaak met zout, peper en een goede lepel grove mosterd en roer nog een keer goed door zodat alle mosterd goed is opgenomen. Garneer als je wilt met nog wat blokjes (blauwe) kaas en serveer met stevig vers brood.
Gepubliceerd op 11 januari 2015