Pan con tomate
Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
En hoewel je het bijna geen recept kunt noemen is het essentieel dat je voor je lekkerste pan con tomate een paar super verse ingrediënten gebruikt. Daarnaast is het een must om er een gekoeld glas Verdejo uit Rueda bij te schenken. Zo’n geweldig lekkere combinatie!
Wijn uit Rueda
Veel Rueda-wijnen hebben tonen van citrusvruchten, zoals limoen en grapefruit, evenals tropisch fruit, zoals perzik en ananas. Deze fruitige aroma’s passen geweldig bij de frisse smaken van tomaat en versterken het karakter van het gerecht.
Combineer deze pan con tomate met de gemarineerde olijven, de gegrilde Padron pepers, knoflookgarnalen van de barbecue en de chorizo al vino blanco en je hebt in een handomdraai een volledig Spaanse borrelplank. Makkelijker wordt het niet, lekkerder ook bijna niet.
Recept pan con tomate
1 desembrood, in dikkere sneetjes
2 -3 tenen verse knoflook, gehalveerd
3 – 5 rijpe tomaten, heel fijn gesneden (of rasp ze op een grove rasp)
knapperig zeezout, naar smaak
extra vierge olijfolie, naar smaak
Pan con tomate
Rooster voor deze Pan con tomate de sneetjes brood op het rooster van je barbecue (of in je broodrooster) Wrijf ze daarna in met gehalveerde knoflook, zo veel als je wil.
Schep daar lekker wat tomaat op, zodat de sappen goed in het brood kunnen trekken. Besprenkel met zeezout en olijfolie en serveer meteen. Dit borrelhapje maak je liefst vlak voordat je ‘m serveert.
Variaties zijn er ook, waarbij je nog ansjovis of sardines op de pan con tomate legt. Of zelfs kleine stukjes serranoham. Kies wat jij lekker vindt of hou de smaken lekker puur.
Dit recept is gemaakt i.s.m. Rueda wijnen – geen 18, geen alcohol.
Gepubliceerd op 30 mei 2024